• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/halilerem.yerli

Yerel Gazeteciler zor günler yaşıyor

Yerel gazeteciler, o yörede yaşadığı, için, o yörenin sorunlarını iyi bilir. Bunları basın yoluyla dillendirmesi gerekir. Bunun için de gazetelerin çıkması gerek. Gazete çıkarmak için ise ekonomiye ihtiyaç var.

Yerel Gazeteciler zor günler yaşıyor

Yerel gazeteciler, o yörede yaşadığı, yöre halkıyla iç içe olduğu için, O yörenin sorunlarını iyi bilir. Olaylara, oluşlara  tanıktır. Bunları basın yoluyla dillendirmesi gerekir. Bunun içinde gazetelerin çıkması gerekir. Gazete çıkarmak için de ekonomiye ihtiyaç var.

Size göre; Yerel gazetecilerin sorunları nelerdir, Bu sorunlar ne şekilde çözülebilir?

Önce gazeteci kimdir? Bunu tanımlamak gerek. Gazeteci; gerek yerel, gerekse genel anlamda halkın gözü, kulağı ve sesidir. Ama bunu yaparken; doğruyu görmek, gerçeği duymak, hem gerçeği hem de doğruyu söylemektir. Yerel gazeteciler, o yörede yaşadığı, yöre halkıyla iç içe olduğu için, O yörenin sorunlarını iyi bilir. Olaylara, oluşlara  tanıktır. Bunları basın yoluyla dillendirmesi gerekir. Bunun içinde  gazetelerin çıkması gerekir. Gazete çıkarmak için de ekonomiye ihtiyaç var. Ama, yerel gazetelere  devletin hiçbir  desteği yoktur. O nedenle maliyet çok önemli bir sorundur.

Yerel gazetelerin geliri ilan ve reklamlardır. Bu da genelde belediyeler ve siyasilerden sağlamaktadır. Böyle olunca da, bir bakıma onlara bağımlı duruma düşüyorsunuz. Uyarıcı bir haber yapsanız bile adeta “reklam” vermeme tehdidiyle karşılaşıyorsunuz.Yani yerel basının ekonomik anlamda işi zorun da zoru. Bu zorluğu yenmek için; devletin yerel basına destek vermesi, özellikle yerel halkın, ilan ve reklamlarla yerel basına sahip çıkması gerekir.

Yerel gazeteciler bağımsız gazetecilik yapabiliyor mu?

Peki; yerel gazeteciler bağımsız ve özgürce  gazetecilik yapabiliyor mu? Diye sorulduğunda bu soruya “Evet” demek, Yanlış ve aldatıcı olur. Siz ekonomik anlamda bazı kuruluş ve kişilere bağımlı iseniz (Belediyeler,siyasiler vb.) özgür ve bağımsızız diyemezsiniz. Sözde değil, gerçek anlamda özgürce yazı yazmaya çalışırsanız, ekonomik anlamda güçlükler çekersiniz.Evet belki güçlük çekersiniz ama, onurunuzu korur ve halkı da, doğru bilgilendirirsiniz. Ekonomik sorunun en önemli çözümü ise halk desteğidir.

Yerel gazeteciler pandemi sürecini nasıl atlatmaya çalışıyor, Ekonomik olarak ne durumdalar?

Bilindiği gibi, çok çetin bir süreçten geçiyoruz. Yaklaşık 2020 Yılının başlangıcından beri, çok ağır ve zor günler yaşıyoruz. 2020 Yılı tam bir dram yılı oldu. Bu colid 19 denilen illet; ülke, milliyet, ağa, paşa, kral, sultan, zengin, fakir, cinsiyet ve daha nicelerini hiç ayırmadan 8 milyar insanı adeta esir aldı.

Her meslek erbabının ekonomisi çökmüş durumda. Bundan elbet ki gazete ve gazetecilerin de etkilenmemeleri mümkün değil. Açık yüreklilikle söylemek gerekir ki gazetecilerin de ekonomik durumu çok kötü. Kuşku yok ki, bu zorluktan kurtulmak için, herkes  arayış içinde ve kendince bir yöntem bulmaya çalışıyor.

Bizim Yaşam Gazetesi’ni yönetiyorsunuz, Bu konuda neler yapıyorsunuz, neler yapacaksınız?

Hani gazeteciyi tarif ederken, halka doğru bilgi vermesinden bahsettik. O nedenle Bizim Yaşam Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve yöneticisi bir gazeteci olarak yalan söylemem, yalan bilgi vermem önce kendime ihanet olur. Bizim Yaşam Gazetesi tamamen renkli ve maliyetli bir gazete. 27 Yıldan beri yöre halkımızın da hizmetinde. Doğrusu çok çok zorluk yaşıyoruz .

Çok zorda olsa, çocuklarımın da desteğiyle Bizim Yaşam’ı yaşatmaya devam edeceğiz. Bu konuda, elbet ki devletin, yerel yöneticilerin ve imkanı olan yöre halkının desteklemesini de arzu ederiz.

Halil Erem Yerli Kimdir?

Sivas’ın Hafik İlçesi’ne bağlı okulu olmayan 12 hanelik Tepeköy’de dünyaya gözünü açan, 6 çocuklu ailenin en küçüğü ve de okumuşudur. Çocukluğu ve öğrencilik yıllarında; bağlama,  flüt,  mandolin çalmayı öğrenmiş ve halk oyunu, tiyatro gibi yetenekleriyle de, öğretmen okulunda  başarılı bir 6 yıl geçirmiştir.Şiire de okul çağında başlayan Yerli, Eğitim Yüksek Okulunu  tamamlamış, birçok okullarda (Yetiştirme Yurtları, Sağırlar okulu dahil) öğretmenlik ve yöneticilik yapmıştır. Özellikle sağırlar eğitimi dikkatini çektiğinden, sağırlar eğitimine katılmış, yoğun istek üzerine de, okul müdürlüğünü bırakarak Göztepe Sağırlar Okulu’nda  görev almıştır. Bu okulda; duymayan çocuklara Türkiye’de  ilk kez, halk oyunu oynatmayı başarmıştır. Bu başarı, ülkedeki basın organlarında önemli yer alarak, kendisi ve ekibi Yugoslavya’ya davet edilmiştir. Aynı zamanda ozan olan Halil Erem Yerli, geçmişte birçok halk konserlerinde de  yer almıştır.

Cumhuriyetimiz’in 50. Yılı’nda, ‘Cumhuriyet’ adlı şiiriyle Konya Aşıklar Bayramı’nda altın madalya kazanmış, ayrıca  plak ve kasette okumuştur. TRT de bölge sanatçılığı imtihanını kazanarak program yapmıştır. Turizmle de ilgili olan Halil Erem Yerli, bazı turistik  tesislerde ve Kumburgaz Marin Otel’de de Genel Müdürlük  yapmıştır. Yerel radyo ve televizyonlarda  da programlar yapan, birkaç sinema filminde rol alan Halil Erem Yerli; zor koşullara rağmen kendisine ait  Bizim Yaşam Gazetesi’nin 27 yıldan beri yayınını sürdürerek, şimdilerde de, iki şiir ve köşe yazılarını içeren, üç kitap ve kendi eserlerinden oluşan (CD) hazırlığı içindedir.

238 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
habertv999 izle

Takvim
Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Hava Durumu
Çekmece