• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/halilerem.yerli

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu Silivri ve Çekmece’de

CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı İmamoğlu, önce Silivri Değirmenköy'de tarıma destek için, sonra da Büyükçekmece’de törenlere katıldı.

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, sabah saatlerinde Arnavutköy’de başlattıkları İstanbul turunu Silivri ve Büyükçekmece’yle devam etti.

 Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu ve beraberindekiler önce; Silivri Seymen Çöp Gazı Enerji Üretim Tesisi’nde uğradı. Daha sonra da,  Seymen Köyü Meydanı’nda köy sakinleriyle bir araya geldi. Çay eşliğinde yapılan sohbetin ardından Değirmenköy yakınlarındaki bir ayçiçek tarlasına giden Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu, tohumu İBB tarafından üreticiye ücretsiz verilen ürünün hasadının biçerdöverle yapılmasını izledi. Silivri’de ikinci durak ise,Değirmenköy Meydanı  ve“Ekmeklik Buğday Tohumu ve Mazot Desteği” etkinliğine katıldı. Etkinlikte konuşan Kılıçdaroğlu, tarıma desteği nedeniyle İBB’ye ve İmamoğlu’na teşekkür  etti. Kılıçdaroğlu;“Ekrem Başkan’ı dinlediniz. Gerçekten de İstanbullu'nun rahat etmesi için, ister kırsalda, ister şehir merkezinde olsun, herkesin İstanbul'da huzur içinde yaşaması için elinden gelen bütün çabayı gösteriyor”diyerek; “O nedenle hepinizin huzurunda Ekrem Başkan'a teşekkür etmek benim de görevimdir. Hakkını yemeyelim; diğer belediye başkanlarımızda aynı şekilde çalışıyorlar. Nitekim Ekrem Başkan da bunu vurguladı. Engel çıkarıyorlar; biliyorum. Engeller devam ediyor; bunları da biliyorum. Ama arkadaşlarıma şunu söyledim: Hangi engeli çıkarırlarsa çıkarsınlar, şikayet etmeyeceksiniz. Engeli aşacaksınız ve vatandaşla kucaklaşacaksınız. Onların taleplerini yerine getireceksiniz” diye konuştu. Kılıçdaroğlu,“Türkiye'de kırsalda çalışan kadınlar ve gençler, kırsalda çalıştıkları sürece sigortalı olacaklar. Sigorta primlerini devlet ödeyecek” dedi.Kılıçdaroğlu; İktidar kanadının seçimlerden önce, “Bakın ha! CHP'li belediyelere oy verirseniz, yardımlar kesilir. Bir daha yardım alamazsınız”  sözlerine de Ekrem Başkan’nın süt dağıtımı ve diğer yardımlarını anlattı. Milletin hakkını yine vereceğini söyledi.

İmamoğlu: Ortalama çiftçi yaşı 58 oldu”

İmamoğlu’da  yaptığı konuşmada önemli vurgulamalarda bulundu.Türkiye’nin geçmişte tarımsal üretim anlamında kendi kendine yetebilen nadir ülkelerden birisi olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Ama Türkiye, son yıllarda ısrarla uygulanan yanlış politikalarla maalesef dışarıya bağımlı hale geldi. Son birkaç yılda hızla artan girdi fiyatları ise, bu işin son dönemde ne yazık ki tuzu biberi oldu ve bizi çok ama çok negatifi etkiliyor” dedi. Türk çiftçisinin hayatından memnun olmadığını dile getiren İmamoğlu, “Nüfusumuz hızla artarken, çiftçi sayımız ve işlenen tarım alanı miktarımız gittikçe daha da azalıyor. Ortalama çiftçi yaşı elli sekiz olmuş. Yani çiftçilikle uğraşan vatandaşlarımızın yaş ortalaması yukarıya doğru tırmanmış. Köyler boşalmış, kentler yaşanamaz hale gelmiş. Diğer taraftan, kentlerde gıda fiyatları adeta füze gibi yükselmiş, vatandaşımız en temel gıda maddelerine bile ulaşmakta çok ama çok güçlük çekiyor” dedi.

“Doğru politikalarla bu gidişin düzeltilmesi mümkün

“Memleket, nasıl yanlış politikalarla bu hale getirildiyse, doğru politikalarla da bu gidişin düzeltilmesi mümkün” diyen İmamoğlu, “İBB olarak, göreve geldiğimiz günden bu yana, tarım ve kırsal alan çalışmalarına çok büyük önem verdik. İstedik ki çiftçimiz, bu düzenin altında kalıp ezilmesin. Tarlalarımız yeşil kalsın ve betonlaşmasın. İstanbullu hemşehrilerimiz, kendilerini bu anlamda, kırsalda yalnız hissetmesin. Bu kapsamda, bugün sizlerle İstanbul Büyükşehir Belediyemiz’in iki önemli tarımsal destek uygulamasını başlatmak üzere bir araya gelmiş durumdayız. Buraya gelmeden önce Genel Başkanımızla birlikte ayçiçek tarlasına uğradık ve biçerdöverle sizler adına hasat yaptık. Gururla söylemek istiyorum ki, İstanbul sınırları içerisinde, kafasını kaldıran her iki günebakandan birisinin tohumunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak vermekten gurur duyuyoruz. Dağıttığımız 2 bin 540 torba ayçiçeği tohumu, tam 69 bin dekar alana ekildi. Bu desteğin belediyemize finansman maliyeti, 6 milyon lira oldu” bilgilerini paylaştı.

“Dağıtılacak buğday tohumlarının İBB’ye maliyeti 25 milyon tl”

Türkiye’nin son yıllarda buğdayı da ithal etmeye başladığını hatırlatan İmamoğlu, “Yılda 17-18 milyon ton üretiyoruz. Buna karşılık 10 milyon ton da buğdayı ithal ediyoruz. Peki sorunun temelinde ne var? Girdi fiyatları çok yüksek. Buna karşılık üretilen ürün de ederini bulamıyor. Ayrıca ülkemizde, dünyanın yaşadığının çok üzerinde de bir gıda enflasyonu yaşanıyor. Tüketici ekmek fiyatına yetişmekte bile zorlanıyor. İşte bu koşullar altında Büyükşehir Belediyemiz, her boyutunu düşünerek bir buğday ve ekmek politikasını tarladaki üretiminden, tohumdan başlayarak fırındaki ekmeğine kadar süren bir uygulamayı hayata geçirdi. Öncelikle arkadaşlarımız, bölgeye adaptasyonu ve verimi yüksek çeşitlere yönelik deneme ekimleri yaptı. 6-7 çeşit ekim yapıldı. Ve en maksimum hangisinin verimli ve kaliteli olduğuna bakıldı. Bugün burada, 1545 ton yüksek verimli yerli hibe ekmeklik buğday tohumu dağıtımına sizinle birlikte başlıyor olacağız. Dağıtılacak tohumlar, tam 62 bin dekara dikilecek. Bunun da Büyükşehir Belediyemiz’e maliyeti, yaklaşık 25 milyon lira düzeyinde. Küçük ve orta ölçekli çiftçilerimizin buğdaylarını, önümüzdeki sene Büyükşehir Belediyesi olarak satın almaya da devam edeceğiz” dedi. Doğru politikanın öneminden ve yapılan yardımlardan bahsetti.

Rakamlarla İBB’nin tarım destekleri

İBB, geçimini tarımsal üretim yaparak kazanan ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan çiftçilerimizin üretmeye devam etmeleri için desteklerine devam ediyor. İstanbul’da ilk defa 2020 yılında yazlık sebze fidesi desteği ile başlatılan desteklemeler, sonraki yıllarda artarak ve çeşitlenerek devam etti. İBB, bu yıl ilk defa ekmeklik buğday tohumu ve mazot desteğini de ekledi. Bu tohumlar, Silivri ve Çatalca ilçelerinin farklı mahallelerinde çiftçi şartlarında denemesi yapılmış, Halis ve Nusrat çeşitleridir. Her iki çeşit de hem İstanbul ve hem de Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir verime sahip yerli tohumlardır. Toplam 10 ilçe 121 mahallede 2217 çiftçiye, 1.541,75 ton ekmeklik buğday tohumu desteği verilecek. Bu tohumlar 61.670 dekar alana ekilecek. Ayrıca 10 ilçe 128 mahallede 1.654 çiftçiye, 160.500 litre mazot desteği verilecek. 7 ilçe 86 mahallede 1.591 çiftçiye, 5.334.000 TL değerinde 2540 torba yağlık ayçiçeği tohumu desteği sağlandı. Bu tohumlar toplam 68.500 dekar alanda ekildi. İBB tarafından, 2022 yılında çiftçilere yapılan desteklerin toplam maliyeti buğday ve mazot desteği ile birlikte şu ana kadar 58.819.493 TL’dir.

 

 

 

81 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
habertv999 izle

Takvim
Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Hava Durumu
Çekmece