• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/halilerem.yerli
Üyelik Girişi
Videolar
Sevgi ve Yaşam Korosu

Çekmece

Büyükçekmece’de Hasan Ali Yücel, İsmail Hakkı Tonguç Köy Enstitüleri Parkı törenle açıldı.

Köy Enstitüleri eğitim modelini dünya literatürüne altın harflerle kazıyan İsmail Hakkı Tonguç ve Hasan Ali Yücel’in anısını yaşatmak adına hayata geçirilen Köy Enstitüleri Hasan Ali Yücel – İsmail Hakkı Tonguç Parkı törenle hizmete açıldı.

Köy Enstitüleri Hasan Ali Yücel – İsmail Hakkı Tonguç Parkı’nın açılışını Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı Halis Çiçekçi, 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları, Büyükçekmece Emekli Öğretmenler Derneği Başkanı Süheyla Ercen, emekli öğretmen İmran Topsakal ve öğrenciler gerçekleştirdi.

 ‘’Gazi Mustafa Kemal Atatürk, müthiş bir dehayla Köy Enstitülerini kurdu’’

Köy Enstitüleri Hasan Ali Yücel – İsmail Hakkı Tonguç Parkı’nın açılış töreninde konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün cehalete karşı başlattığı mücadelede Türk insanına muasır medeniyetin kapılarını açan Köy Enstitülerini müthiş bir dehayla kurduğunu ifade ederek; ‘’Burada geçmişte kalan dev bir zihniyetin temsilcilerinin ebedileştirildiği Köy Enstitüleri Hasan Ali Yücel-İsmail Hakkı Tonguç Parkı’nı açıyoruz. 3 okul aynı kampüste olduğu için yüzlerce öğretmen ve 2 bine yakın öğrenci bu kampüste olduğu için bilerek getirdik, buraya koyduk. Ana fikir Gazi Mustafa Kemal Atatürk 18 Mart 1915’te başlatmış olduğu mücadeleyi 30 Ağustos 1922’de büyük mücadeleyle bitirdikten sonra ilk 29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan ediyor. Ettikten sonra diyor ki: ‘’Bu Cumhuriyet bir ışık ister. Işık öğretmendir. Öğretmen Anadolu’yu aydınlatacak ve cehaletten çıkartıp Batıya doğru bu toplumun yönlendirilmesi, ülkenin geleceğinin hazırlanması, bu milletin geleceğe taşınması bakımından fenerlere ihtiyaç vardı. Lambalara ihtiyaç vardı. Mumlara ihtiyaç vardı. Bunların yetiştirilmesi için de okula ihtiyaç vardı.’’ Köy Enstitülerinin ana fikri budur. Cumhuriyetin aydınlatılması gerekiyordu. Cumhuriyet kurulduğunda bu ülkede okur- yazar oranı yüzde 3. Kadınlarda yüzde1 bile yoktu. Verilen rakamların hiçbiri doğru değildir. Cehalet diz boyu. Öyle bir dönemde Cumhuriyeti kurduktan sonra hatta İstiklal Savaşı devam ederken hem ticaret hem de eğitime büyük değer verdiğini toplanan şûralarda ortaya koyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, müthiş bir dehayla, müthiş bir atılımla Köy Enstitülerini kuruyor. Anadolu’dan başlayarak Trakya’ya kadar o öğretmenler birer ışık oluyor ve Anadolu’yu baştan aşağı aydınlatmaya başlıyorlar. Köy Enstitülerinden çıkan bir öğretmen, her şeyi onlardan öğrendik. Köy Enstitüleri bu ülkeyi bugün Almanya yapacaktı. Köy Enstitüleri bu ülkeyi en azından bugün Fransa, İtalya seviyesine getirecekti ama emperyalizm devreye girerek ‘’Bu okulların kapatılması gerekiyor’’ dediler ve bu okulları bu ülkeyi yönetenlere kapattırdılar. Bunu hiç kimse unutmasın. Köy Enstitülerinin kurucuları, fikir babası Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onların kurmuş olduğu o düzeni Allah nasip ederse bu ülke modernize edilmiş şekliyle en fazla 4 sene içerisinde mutlaka yakalayacaktır. İçinde göletiyle, Türkiye’de ilk defa yapılan Şampiyonlar Anıtı ile ve bu parkın çocuklarımıza örnek olmasıyla,  öğretmenlerimizin geçerken geçmişlerini anacaklardır. Ben de anacağım. Başta başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu milletin aydınlığa doğru yürümesi için onlara ışık olup aramızdan ayrılan bütün öğretmenlerimizi sevgi ve saygıyla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Parkımız milletimize, Büyükçekmece ailemize, eğitim camiasına, çocuklarımıza hayırlı olsun.’ ’diye açıklamalarda bulundu.

 



95 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
habertv999 izle

Takvim
Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.037435.1778
Euro36.390736.5365
Hava Durumu
Okuma sayısı