• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/halilerem.yerli
Üyelik Girişi
Sevgi ve Yaşam Korosu

Çekmece

Halil Erem Yerli
halileremyerli@gmail.com
Cumhuriyet ve Atatürk
30/10/2024
     Cumhuriyet ve Atatürk

 30 Ekim 1918 Mondaros Mütarekesiyle topraklarımız üzerinde kara bulutlar dolaşmaya başladı.  Hemen 3 gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi. Ardından 6 Kasım 1918’de İngiliz gemisi İzmir limanına girdi. Yine 9 Kasım 1918’de İngilizler İskenderun’u işgal etti. Yavaş yavaş ülkemizin her karış toprağı işgal ediliyordu.30 Ocak 1919’da ise, artık Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması kararlaştırılmıştı. Bize İç Anadolu’da birkaç il dışında, tüm topraklarımız paylaşılmıştı. Her taraf işgal halindeydi.

 

                   “Milleti yine kendi gücü kurtaracaktır”

İşte  durum bu kadar vahim, bu kadar acı iken, Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, ülkemizin kurtuluş ateşimi yaktı. O, her zaman milletine inanıp güveniyordu. 19 Mayıs Samsun’a çıkmasının ardından, Erzurum ve Sivas Kongrelerini yaptı. “Milleti yine kendi gücü kurtaracaktır” ilkesiyle hareket etti. Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Kurtuluş Savaş’ında şanlı ve zorlu bir mücadele sonunda; Büyük Taarruzla düşman yurttan atıldı. Ülkemiz düşmanlardan, milletimiz de esaretten kurtulmuştu. Bilindiği üzere; 23 Nisan 1920’de  Türkiye Büyük Millet Meclisi açılarak, bir anlamda Cumhuriyet’in temelleri  atılmıştı.

                       “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz”         

28 Ekim 1923 akşamı, yemekte Atatürk düşüncesini İnönü ve arkadaşlarına anlattı. “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” Yemekten sonra Atatürk gece boyunca İsmet İnönü ile bu konuda çalışarak bir yasa hazırladı. ‘Türkiye Devleti’nin yönetim biçimi Cumhuriyettir’ 29 Ekim’de de bu yasa TBMM’de “Yaşasın Cumhuriyet” alkışlarıyla onaylandı. Daha sonra da, o zaman mevcut olan 158 TBMM üyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olarak Mustafa Kemal Atatürk’ü seçti. Cumhuriyet’ten sonra her tür imkansızlığa rağmen, büyük bir kalkınma devri başlatıldı. Yollar, köprüler, barajlar, hastaneler, okullar, fabrikalar, yeni şehirler kuruldu. Özellikle savaşta harap olan şehirler yeniden yapıldı.

                                Atatürk’ün vekilliğini engelleme çabaları

2 Aralık 1922’de Erzurum Mebusu Süleyman Necati Bey ve arkadaşları (Selahattin – Emin Beyler) ‘İntibai Mebusan’ yani mebus (milletvekili) seçilme konusuyla ilgili bir kanun teklifi verdi. Teklife göre: Mebus seçilebilmek için; Türkiye’nin bugünkü hudutları dahilinde, mahalle ahalisinden olmak. Yahut 5 sene orada oturmuş olmak gerekiyor. Bu yasa, doğrudan Mustafa Kemal Atatürk’ü ilgilendiriyordu. Çünkü; Türkiye sınırları dışında doğmuştu. 5 yılda sürekli bir yerde oturmamıştı. Amaç; Mustafa Kemal Atatürk’ün önünü kesmekti. Bu teklif üzerine; Mustafa Kemal Atatürk, söz alarak, “Bu teklif doğrudan şahsıma taalluk ediyor. Maalesef mahalli tevellüdüm (doğum yerim) bugünkü hudutlar dışında kalmış oluyor. İkincisi; herhangi bir seçim çevresinde ikamet etmiş değilim. Doğum yerim; bugünkü hudutlar dışında kalmışsa benim kabahatim değil. Bütün memleketimizi yıkmak ve yok etmek isteyen düşmanların muvaffak olmasındandır. Eğer ki, mazallah tamamen maksatlarında muvaffak olsalardı, bu teklifi verenler de hudut haricinde kalırlardı. Eğer 5 sene bir yerde ikamet etmemişsem, bu vatana hizmetim sebebiyledir. Hiçbir yerde 5 sene oturacak zamanım olmadı. Ama milletimin teveccühüne mazharım” demişti.

 Atatürk, bu tarihi sözü söylemiş. Daha sonraki yıllarda da Süleyman Necati Bey’i mebus, Selahattin Bey’e kendi teklifiyle İstiklal Madalyası verdirmiş ve Emin Bey’i de Samsun İstiklal Mahkemesi Başkanlığı’na getirmiştir. İşte Atatürk diktatörlüğü(!). Kendisine muhalif olanları, saf dışı bırakmaya çalışanları bile, her türlü yetkisine rağmen mağdur etmemiş. Liyakat haklarını vermiştir.



6 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Ve öpülesi eller - 29/06/2024
Hiç kuşku yok ki, her mesleğin kendine özgü bir değeri var. Yani her meslek önemlidir ve her mesleğin topluma bir hizmeti vardır.
“ Bütün cihan Bilmelidir ki!” - 26/04/2024
Sevgili dostlar; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104.Yılı’nı kutladık.
deneme yazısı - 26/04/2024
deneme deneme
Cumhuriyet ve Atatürk - 26/10/2023
‘Türkiye Devleti’nin yönetim biçimi Cumhuriyettir’ 29 Ekim’de de bu yasa TBMM’de “Yaşasın Cumhuriyet” alkışlarıyla onaylandı.
CHP Meclisi terk etti - 14/10/2023
Silivri Belediye Meclisi; 2024 Mali yılı bütçesi ve Performans programını içeren tek gündem maddesini görüşmek üzere toplandı. Toplantı; Başkan Volkan Yılmaz ve CHP Grup Başkanı Melih Yıldız arsında yaşanan sözlü gerilim üzerine CHP meclisi terk etti
Sekiz yıl önce ne demişiz! - 15/03/2023
Bu yazı; Mart 2014 tarihinde yapılan seçimle ilgili bir yazı. Yineleyerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Şöyle ki:
Ve artık “SİLİVRİ SOĞUK!” denmeyecek! - 11/09/2022
Silivri Belediye Meclisi’nin Eylül 2022 toplantısında konuşan Başkan Yılmaz, Silivri Cezaevi’nin isminin Marmara Cezaevi olarak değiştirildiğini anlattı. Bundan böyle ,Silivri Cezaevi ima edilerek, “Silivri soğuk” denilemeyecek.
Bir Vicdan Borcumuz da Yok mu? - 02/06/2022
Değerli dostlar; Atatürk’ü anlamak için, önce onu çok okumak ve tanımak gerek. Kurtuluş Savaşı öncesini ve sonrasını bilmek gerek. Çektiği sıkıntıları yüreğinde hissetmek gerek
Cumhuriyet ve Atatürk - 28/10/2021
Değerli okurlar; 30 Ekim 1918 Mondaros Mütarekesiyle topraklarımız üzerinde kara bulutlar dolaşmaya başladı. Hemen 3 gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi. Ardından 6 Kasım 1918’de İngiliz gemisi İzmir limanına girdi.
 Devamı
habertv999 izle

Takvim
Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.185534.3225
Euro37.021537.1698
Hava Durumu